Dobrodošli na Savjet - Crna Gora, gdje možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.

Kako se vadi lična karta u Crnoj Gori (za crnogorske državljane)?

0 glasova
Kako izvaditi ličnu kartu u Crnoj Gori? Koja dokumenta su potrebna za vađenje lične karte u Crnoj Gori? Gdje se vadi lična karta u Crnoj Gori? Kako se dobija lična karta u Crnoj Gori?
pitano Okt 19, 2015 u Lična dokumenta od anonimno
    

1 odgovor

0 glasova
Svaki punoljetni državljanin Crne Gore koji ima prebivalište u Crnoj Gori, obavezan je da ima vazeću ličnu kartu, izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti (Službeni list Crne Gore br. 12/07).
 
Crnogorski državljanin stariji od 14 godina koji ima prebivalište u Crnoj Gori, ima pravo na ličnu kartu. Zahtjev za njega podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili staratelj, uz prisustvo maloljetnog lica.
 
Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se područnoj jedinici ili filijali za upravne unutrašje poslove gdje građanin ima prebivalište. Podnošenje zahtjeva i preuzimanje lične karte vrši se lično. Građanin svojim potpisom potvrđuje tačnost podataka u zahtjevu za izdavanje lične karte.
 
Za izdavanje lične karte, shodno Zakonu o ličnoj karti, potrebno je priložiti:
- zahtjev (obrazac se dobija u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove)
- izvod iz matične knjige rođenih (IMKR)
- uvjerenje o crnogorskom državljanstvu
- dokaz o uplati naknade za obrazac u visini od 5,00 eura (informacije o načinu uplate su dostupne na oglasnim tablama i šalterima područnih jedinica).
 
Prilikom podnošenja zahtjeva građanin ne prilaze fotografiju, a fotografisanje se obavlja u područnoj jedinici ili filijali. Takođe, nije potrebno dostavljati dokaz o krvnoj grupi. Crnogorski državljanin identitet dokazuje dosadašnjom ličnom kartom, pasošem ili drugom javnom ispravom kojom se dokazuju podaci iz zahtjeva. Prilikom izdavanja lične karte na novom obrascu, organ poništava važeću ličnu kartu izdatu na starom obrascu.
odgovoreno Okt 19, 2015 od anonimno
...